divendres, 22 de novembre del 2013

SUSHI PER A UN CAPUTXÍ de Miquel Àngel Mas

El llibre presenta els següents eixos vertebradors:

Continuïtat

Es pot establir una relació entre les obres tradicionals provinents de l'època romàntica i aquest llibre de relats, sobretot quant a l'observació dels seus personatges, així com també de la temàtica presentada, present en obres anteriors de Miquel Àngel Mas.
La seva darrera obra poètica Sutzura 25, empra sovint combinacions numèriques de títols de relats, com el del nombre de telèfon, o el relat titulat “Número 54”.
Presenta l'estètica de la “brutor interior” com una catarsi alliberadora, representada amb el seu màxim exponent Charles Bukowsky, citat en el llibre.
També hi ha una influència del surrealisme de Kafka, quan dóna vida a uns bastonets per a les orelles, en relació a l'escarabat de l'autor txec.
Hi ha altres influències: Prudenci Bertrana a Josafat (1900), que presenta un personatge del que extreu la sordidesa a l'hora d'exposar els temes, o Nostra senyora de París (1834) de Victor Hugo, on hi surt un personatge, el geperut de Notre-Dame, que té algunes característiques semblants als personatges dels relats: lleig però de cor bondadós.

Oralitat

En l'aliteració del títol podem apreciar-hi un xiuxiueig que suggereig murmuració i serveix a l'autor per captar l'atenció del lector. Per tant podem dir que és un títol preeminentment oral. Pel que fa als títols dels relats, podem dir que són simples, d'una sola paraula, que ens presenta un motiu sobre el que es fonamenta el tema del text, com per exemple “Formiga” o “ Antònia”.

Temàtica

Hi ha tres temes capitals en el conjunt de l'obra mort, sexe i religió, tractats amb sordidesa des del desig i el vitalisme.

Estructura

Són 25 relats breus amb un llenguatge, que presenta les següents característiques d'estil:

Ús de monosíl·labs, que recorden el llenguatge onomatopèic dels infants, on l'autor juga amb les paraules properes al lector.

Ús de les majúscules per posar èmfasi a certes paraules rellevants dins el relat.

Recursos literaris

Reiteracions com a “més i més” de la pàgina 22, ; la polisíndeton a la pàgina 22 : “...i alça el cap i el sabó s'acaba.”

Metàfores grotesques

“Pèls gruixuts com els pèls dels collons dels elefants” en seria un exemple.

Llenguatge

En particular, és d'estil modern i irònic, hi ha sentit de l'humor, que vol dir intel·ligència; hi ha també un domini de la concisió en la frase breu, que marcarà el ritme narratiu, depurat. Algunes de les expressions que apareixen en els textos contenen un alt nivell de genuïtat, parteixen del localisme amb la finalitat d'arribar a la universalitat, com la paraula “Mentrimentres”, que vol dir “mentrestant”, o “cofurna”, que és una casa fosca i deshabitada, o un “terròs”, tros de terra conreada.
Gènere

Principalment, el gènere és el narratiu amb la sàtira com a subgènere, perquè presenta una actitud de denúncia social, de les tares i defectes entesos com a prejuicis socials. Hi ha també un cert component didàctic, car vol advertir dels tipus de comportaments davant de les situacions on el personatge s'ens revela com un ésser inferior, màrtir de la seva pròpia situació.
Quant a altres gèneres també s'hi escau el lirisme, amb estructura poemàtica per a cert intimisme, amb el qual el personatge expressa un sentiment amorós o de desgràcia o d'autoafirmació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada